Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zresetować vps?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zawiesił mi się serwer, minecraft na vps'ie. Proszę o szczegółowy opis, jak zresetować/zabić proces. Oraz proszę o komendę do włączania serwera.

Jeden z niewielu oficjalnych partnerów minecraft pochodzących z polski.

goPYjbL.png

Opublikowano

wchodzisz w screena - screen -r nazwa

potem klikasz ctrl+a

i wpisujesz :quit

Opublikowano

Ale, głównie chodzi że nie wiem który zabić proces. Kolega mi mówił że musi pisać "JAVA", ale w żadnym nie pisze.

goPYjbL.png

Opublikowano

Jaka java, jaka java... Wpisujesz "screen -ls" szukasz procesu serwera po czym to co napisałem wyżej ;-;.. Jak nie masz o tym zielonego pojęcia to po co się za to bierzesz..

Opublikowano

To, teraz jak włączyć serwer?

goPYjbL.png

Opublikowano

Chodzi mi po prostu o komendę do włączenia serwera. (Jestem zielony w temacie VPS'a, więc nie zbyt wiem co daje reboot.)

goPYjbL.png

Opublikowano

Jak chcesz zresetować to klikasz guzik i sie wyłącza, a potem ta sama czynność nie wiem z czym masz problem.

Opublikowano

Trochę mało informacji. Skoro to mc na vps'ie  to obsługuje go przez terminal i możliwe, że posiada skrypt służący do tego choć zakładam, że nie. Dla obeznanych w temacie padło już wystarczająco dużo informacji, jednak kolega jest blady w tym temacie, ogólnikowe wskazówki są trudne dla nowicjuszy.

Co do reboota systemu to wątpię, że silnik mc się uruchomi bo zakładam iż nie posiada zainstalowanej usługi która zrobiłaby to automatycznie po starcie.

Opublikowano

Czyli, jaka jest komenda na włączenie serwera?

goPYjbL.png

Opublikowano

Włączenie serwera minecraft czyli odpalenie silnika gry realizujesz poprzez odpalenie vm javy. Metody są różne ale najprościej:

Dla Windowsa lub Linuxa bez screena -   "java -jar server.jar" (nazwa pliku .jar musi być zgodna z tą którą posiadasz na dysku, wszelkie pozostałe parametry pozostawiam w twojej gestii)
Dla Linuxa z zainstalowanym screenem - "screen -dmS minecraft java -jar server.jar" (tak jak wyżej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...